Η μέθοδος αποτελεί εξέταση εκλογής για τη διερεύνηση τυχόν παθολογίας των οργάνων της περιοχής.

Η μελέτη του ήπατος δίνει στοιχεία για το μέγεθος, το σχήμα του οργάνου καθώς και την παρουσία ή όχι διάχυτων (λιπώδης διήθηση) ή εστιακών (κύστεις, αιμαγγειώματα, καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι) αλλοιώσεων στο παρέγχυμά του.

Ο έλεγχος της χοληδόχου κύστης παρέχει πληροφορίες για την παρουσία περιεχομένου ενδοαυλικά (ίζημα-λίθοι), καθώς και για το τοίχωμά της ( πάχος τοιχώματος-παρουσία φλεγμονής, ανάδειξη πολυπόδων ή άλλης εξεργασίας).

Ο σπλήνας ελέγχεται όσον αφορά τις διαστάσεις του (σπληνομεγαλία) και την υφή του (εντοπισμένες αλλοιώσεις, ανομοιογένεια).

Η εξέταση των νεφρών συμβάλει στον προσδιορισμό της θέσης, του μεγέθους καθώς και του σχήματός τους. Ελέγχεται η παρουσία ή όχι λίθου, τυχόν διάταση του πυελοκαλυκικού συστήματος (αποφρακτικά φαινόμενα) καθώς και άλλες διαταραχές της ηχομορφολογίας (π.χ. ανατομικές παραλλαγές, αλλοιώσεις σε έδαφος νεφρικής ανεπάρκειας). Σημαντικός ο ρόλος στην απεικόνιση εστιακών αλλοιώσεων τόσο με καλοήθεις όσο και με κακοήθεις χαρακτήρες.

Η απεικόνιση του παγκρέατος παρέχει στοιχεία όσον αφορά την υφή του οργάνου και την παρουσία εστιακών βλαβών (ψευδοκύστεις, συμπαγείς εξεργασίες).

Η ουροδόχος κύστη εξετάζεται για την ανεύρεση λιθίασης, τοιχωματικών αλλοιώσεων, εστιακών (θήλωμα, νεοπλασία) ή διάχυτων (κυστίτιδα, κύστη προσπαθείας), καθώς και για τη μέτρηση του υπολείμματος ούρων μετά την ούρηση.

Ο προστάτης αδένας ελέγχεται για το μέγεθος του, την ομοιογένεια ή όχι της υφής του και για τυχόν εστιακές αλλοιώσεις.

Η μήτρα εξετάζεται για εστιακές βλάβες (λειομύωμα, νεοπλασία) καθώς και για το πάχος του ενδομητρίου.

Οι ωοθήκες ελέγχονται για το μέγεθος τους και για εστιακές αλλοιώσεις (κύστη, τεράτωμα, νεοπλασία).

Προετοιμασία για Υπερηχογράφημα Άνω κοιλίας:

Η προετοιμασία περιλαμβάνει νηστεία 8 ωρών πριν την εξέταση και όχι αφεψήματα, όπως τσάι ή καφές (επιτρέπεται η λήψη νερού, μόνο). Είναι καλό από την προηγουμένη μέρα να αποφύγετε τροφές με κυτταρίνη, όπως χόρτα, όσπρια, λαχανικά και φρούτα, καθώς και γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι). Ελεύθερα κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, ζυμαρικά.

Προετοιμασία για Υπερηχογράφημα Κάτω κοιλίας:

Θα ολοκληρώσετε την λήψη 5-6 ποτηριών νερού τουλάχιστον 1 ώρα προ της εξέτασης. Αποφεύγετε να ουρήσετε μέχρι την ώρα του ραντεβού σας . Πρέπει κατά την ώρα της εξέτασης να έχετε έντονη τάση προς ούρηση.